Alles over bonen

bonen1

Wat zijn bonen eigenlijk?

Peulvruchten is een verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Ze worden vaak als groente gezien, maar eigenlijk zijn het zaden of de zaden met hun omhulsel. Alle groene, verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes, worden gezien als groente. Ze bevatten namelijk in tegenstelling tot andere peulvruchten vitamine C en worden als groente gebruikt. Botanisch gezien (indeling in de biologie) behoren ze dus tot de peulvruchten familie. Peulvruchten zijn de zaden uit de peulen van een vlinderbloemige plant. Ze bestaan uit 2 vruchtbladen waar binnenin zaden groeien. Soms kan de hele peulvrucht gegeten worden, bijvoorbeeld bij peulen en sperziebonen, en soms worden alleen de zaden gegeten, bijvoorbeeld bij bruine bonen en erwten. (bron: Voedingscentrum)

 

kikkererwt1

Bonen zijn lief voor onze planeet

De ecologische voetafdruk van bonen is laag. Bovendien stellen bonen weinig eisen aan de grondsoort: ze kunnen groeien op droge en schrale bodemsoorten. Ze kunnen stikstof uit de lucht binden, waarmee ze zichzelf als het ware kunnen ‘bemesten’. De opbrengst per oogst wordt daardoor zelfs groter. Bovendien komt een groot deel van onze bonen van eigen bodem en dus van dichtbij.

kidneyboon1

Kies voor gemak

Bonen uit pot, blik en zak zijn handig, snel én gezond. Er is geen verschil in voedingswaarden tussen bonen in pot, blik of zak versus verse bonen. Allebei zijn ze even gezond! In beide gevallen worden de droge bonen opgeweekt en gekookt. In het eerste geval heeft de fabrikant het klusje al voor je gedaan. Aan bonen uit pot, blik of zak worden geen conserveringsmiddelen toegevoegd. Ze worden namelijk door middel van hitte (en vacuüm) houdbaar gemaakt.

powesalad1

Bonen zijn lekker

Met bonen kun je volop variëren. Er zijn meer dan 1000 soorten, bijvoorbeeld kikkererwten, linzen, zwarte ogen bonen en kidneybonen, maar ook de meer bekende witte bonen en oer-Hollandse bruine bonen of kapucijners. Bonen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Elke boon heeft zijn eigen kleur, bite en smaak; allemaal lekker. Koud of warm, als hoofdgerecht of in een salade, de mogelijkheden zijn eindeloos!

 

potjes

Bonen zijn gezond

Bonen passen helemaal in de nieuwe manier van eten. Ze zijn niet alleen heel lekker om mee te variëren maar ook erg gezond. Voedingskundig zijn bonen een van de beste producten van moeder aarde: ze zijn een bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten. Door hun verzadigende effect zijn ze ook ideaal voor wie een dagje geen vlees wil eten. De Gezondheidsraad raadt niet voor niets in de Richtlijnen Goede Voeding aan om wekelijks peulvruchten te eten.