De beste koffiemachine voor een klein appartement

Als je in een klein appartement of huis woont moet je altijd 2x nadenken voordat je een nieuwe aankoop doet. Maar wat nu als je van lekkere koffie hebt, maar een beperkte ruimte hebt? Je wilt natuurlijk wel gewoon een lekkere kop koffie kunnen drinken wanneer de behoefte er is. Voor koffieliefhebbers in een klein appartement hebben we een aantal aanbevelingen die weinig ruimte innemen, maar waarmee je toch hele lekkere koffie kunt zetten.

Klein, maar fijn!

De kleinste koffiemachine die wij hebben kunnen vinden is de Krups Essenza. Dit is een Nespresso apparaat waarbij je gebruik maakt van capsules. Het apparaat is slechts 14 cm breedt en dus past die in iedere keuken: klein of groot. De bediening en het onderhoud spreekt voor zich zoals dat bij iedere Nespresso of koffiecupmachines zo is. Je plaatst de capsule in de machine, drukt op een knopje en het apparaat begint direct met koffiezetten. Zo nu en dan spoel je het apparaat door (schoon) door dezelfde knop voor een langere tijd in te drukken.

Heel snel koffie zetten

Ondanks het kleine formaat van Nespresso machines zijn ze in staat om heel snel koffie te zetten. Waar ja bij een volautomatische machine best een tijd moet wachten, kun je bij een Nespresso apparaat binnen enkele seconden beginnen met koffiezetten. In eerste instantie lijkt dat een klein voordeel, maar je komt er pas achter hoe groot dit voordeel is wanneer je met je slaperige hoofd beneden komt en de koffie staat binnen no-time voor je klaar.

Goedkoop in aanschaf!

Een Nespresso machine is in tegenstelling tot een volautomaat heel goedkoop in aanschaf. Zo koop je zo’n koffiezetapparaat voor een aantal tientjes. Bij andere koffiemachines ben je al gauw enkele honderden euro’s kwijt. Houd er wel rekening mee dat de kosten per kopje koffie een stuk hoger liggen bij Nespresso dan wanneer je een koffiebonen of gemalen koffie gebruikt.

Versgemalen koffie

Voor wie graag wil genieten van vers gemalen koffie hebben we een volautomatisch koffiezetapparaat. Deze machines doen eigenlijk alles voor je: ze malen de koffiebonen en met een druk op de knop zet je zwarte koffie of koffie met opgeschuimde melk. Een cappuccino zetten thuis is nog nooit zo makkelijk geweest. Het probleem van deze apparaten is dat ze veel energie verbruiken en dat ze veel ruimte innemen. Minder geschikt voor een klein appartement dus..

Maar wat als je nu toch graag koffie van versgemalen koffie wilt drinken? Helaas zijn kleine volautomaten lastig te vinden. Gelukkig hebben we er twee gevonden die mogelijk in je keuken passen. Wel is het belangrijk dat je de afmetingen goed nakijkt, want ook deze twee opties zijn een stukje groter dan de gemiddelde volautomaat.

Melitta caffeo solo

De Melitta Caffeo Solo is een prima koffiemachine die alleen zwarte koffie zet. Het is de kleinste volautomaat die we hebben kunnen vinden met een waterreservoir van 1,1 liter een bonenreservoir van 125 gram. De koffie is lekker heet en het apparaat ziet er mooi uit. Drink je veel koffie dan zal je wel regelmatig de waterreservoir en bonenreservoir moeten bijvullen. Omdat deze machine een stuk kleiner is is die ook een stuk goedkoper. Als ik het goed heb kost deze Melitta op het moment van schrijven ongeveer 300 euro. Dat is wel de minimale prijs die je voor en volautomatische espressomachine moet neerleggen.

Jura Ena 4 en Jura Ena 8

Drink je naast zwarte koffie ook graag een cappuccino of een flat white? Dan is het best lastig om een compacte koffiebonen machine te vinden. Machines met een melkfunctie nemen nu eenmaal veel ruimte in. Gelukkig heeft Jura het voor elkaar gekregen om een heel klein apparaat te maken waarmee je wel keuze hebt uit 10 koffiespecialiteiten. Dit is de Jura Ena 8: een luxe koffiemachine waarmee je veel instelopties hebt zonder dat deze veel ruimte inneemt. Zo kun je bij dit koffiezetapparaat zelfs de dikte van het schuim bepalen.

Maar het blijft Jura en dit is een premium merk. Zo kost de Jura Ena 8 meer dan duizend euro. Lang niet iedereen heeft zoveel geld over voor een koffiemachine. Jij ook niet? Dan zou je voor de Jura Ena 4 kunnen kiezen. DIt is het kleinere broertje van de Jura Ena 8. Deze is zelfs nog een stukje kleiner, maar je moet het dan wel doen met alleen zwarte koffie. Zo heb je keuze uit een espresso, lungo of een americano.

Filterapparaat?

Als je het geen probleem vind om filterkoffie te drinken dan zou je een filterkoffiezetapparaat kunnen overwegen. Deze zijn iets groter dan een Nespresso machine, maar een stuk kleiner in vergelijking met een volautomaat. Filterkoffie smaakt goed naar mijn mening, maar niet iedereen zit hier op te wachten. Filterkoffie smaakt anders dan een espresso en met een filter-koffiezetapparaat zet je niet zo makkelijk een cappuccino of een andere koffie met melk.

Conclusie: welke machine past in jouw appartement?

Welke koffiemachine het beste in jouw appartement past hangt af van de grootte van je keuken. Wij raden altijd aan om de keuken even op te meten en deze te vergelijken met de afmetingen van een koffiemachine. Vergis je niet, een koffiemachine of welk elektronisch apparaat dan ook is vaak een stuk groter dan het lijkt. Veel mensen vergissen zich hierin zeker bij een koffiemachine met bonen. Deze lijken op de foto best klein, maar het zijn flinke apparaten die niet in iedere keuken passen. Succes met het vinden van een geschikte koffiemachine voor in je appartement.

Plaats een reactie