Hoe kun je koffiebonen het beste bewaren?

Er gaat niets boven een kopje verse koffie. De meest verse koffie krijg je door zelf koffiebonen te branden en pas te malen nét voordat je koffie wil zetten. Dit kost natuurlijk meer tijd en moeite en daarom kiezen veel mensen voor gebrande koffiebonen. Hoelang blijven gebrande koffiebonen eigenlijk vers? Hoe zit dit met gemalen koffie? Hoe kun je koffiebonen of gemalen koffie het best bewaren? Lees in dit artikel handige tips voor koffie opslaan.

Gebrande koffie of gemalen koffie bewaren

Gemalen koffie bewarenKoop je gebrande koffiebonen, dan kun je op de verpakking lezen tot wanneer je ze kunt bewaren. Let op! Deze termijn geldt alleen wanneer de zak nog niet open is geweest. In een luchtdichte verpakking kun je koffiebonen ongeveer zes maanden bewaren. Is de zak koffiebonen open, dan worden de bonen heel snel minder vers. Gebrande koffiebonen blijven ongeveer 3 tot 4 weken lekker. Na deze paar weken zijn de bonen nog prima te gebruiken – ze zijn niet bedorven of wat dan ook – maar is de smaak een stuk minder geworden. Zijn de vers gebrande koffiebonen al gemalen? Gemalen koffie kun je maximaal 10 tot 14 dagen bewaren. Wil je koffie langer bewaren, dan is het dus verstandig om hele bonen te kopen en te investeren in een koffiemaler. Koffiebonen zijn niet goedkoop, het is dan ook zonde om dure koffiebonen niet goed te bewaren en er niet optimaal van te kunnen genieten na een paar weken. Als je de bonen niet goed bewaard dan is zelfs de duurste koffie na een paar weken niet meer op zijn lekkerst.

Koffie bewaren in de vriezer of koelkast

Koffie moet je altijd op een koele, donkere plek te bewaren. De koelkast is echter geen goed idee. Het is namelijk belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak. Koffie bewaren in de vriezer is wel een prima idee. Dit is wel een eenmalige oplossing; zodra je de koffie uit de vriezer haalt kun je ze beter niet meer terug doen. De koffie zal dan smaak verliezen vanwege het vocht dat vrijkomt bij condensatie.

5 tips voor koffie opslaan

Ga je koffie opslaan, dan is het belangrijk de koffie te beschermen tegen lucht, vocht, warmte en andere geuren. Dat kan het beste in een luchtdichte bus of beugelblik. Ook zijn er verzegelde zakken met eenrichtingskleppen te koop. Dit werkt als volgt: een aantal dagen na het roosteren van een koffieboon komt er koolstofdioxide vrij. Dit komt omdat koffiebonen organisch materiaal zijn. Een zak met eenrichtingsklep laat de koolstofdioxide vrij, zonder lucht naar binnen te laten. Hierdoor blijven de bonen langer vers.

Welke verpakking je ook kiest, deze tips kunnen je helpen bij het koffie opslaan:

1. Kies voor een luchtdichte verpakking

Je moet zowel koffiebonen als gemalen koffie bewaren op een plek waar absoluut geen lucht of vocht bij kan. Beiden hebben direct een negatieve invloed op de smaak van koffie.

2. Zorg dat de verpakking 100% schoon is

Kies je voor een blik, bus of weckpot die reeds is gebruikt voor iets anders, dan kunnen ook maar de kleinste restjes geur of smaak invloed hebben op de koffie. Maak de verpakking dus heel goed schoon.

3. Bewaar altijd op een koele, donkere plek

Warmte beïnvloedt de kwaliteit op een negatieve manier. Houd koffie daarom altijd uit de buurt van zonlicht, kunstmatig licht en andere warmtebronnen.

4. Koop kleine hoeveelheden

Een aanbieding waarbij je heel goedkoop grote hoeveelheden koffie kunt kopen klinkt aantrekkelijk, maar bedenk dat dit niet handig is met de koffie opslaan. Gebrande bonen zijn maximaal 4 weken te bewaren en gemalen koffie maar 10 tot 14 dagen.

5. Bewaar kleine porties in de vriezer

Koffiebonen kun je prima in de vriezer bewaren, maar eenmaal ontdooit kun je ze beter niet opnieuw invriezen. Bewaar daarom kleinere porties in aparte luchtdichte zakken, zodat je de rest veilig kan laten liggen.

Ongebrande koffiebonen bewaren

Ongebrande koffiebonen bewarenWil je groene of ongebrande koffiebonen bewaren? Dat is een stuk simpeler. Omdat de ongebrande koffiebonen nog niet bewerkt zijn kun je ze langer bewaren. Je hoeft dus niet per se aan de slag met luchtdichte verpakkingen. Wel belangrijk is de ongebrande bonen op een koele, droge en donkere plek te bewaren.

4 gedachten over “Hoe kun je koffiebonen het beste bewaren?”

  1. Net m’n eerste kopje koffie gezet met nieuw Krups koffie apparaat. Had eerst deze site moeten lezen, de bonen
    wel bewaard in luchtdichte pot! Maarja wel een jaartje geleden gekocht. 😑
    Dus nu snel op naar Appie H.

    Beantwoorden

Plaats een reactie