Hoe maak je de perfecte cappuccino?

Cappuccino is niet alleen bijzonder populair, maar misschien ook wel het meest gefotografeerde kopje koffie. Echte barista’s maken er vaak een waar kunstwerk van met allerlei decoratieve ontwerpen. Dit doen ze tijdens het schenken van de melk. Wil je zelf een cappuccino maken? Dat is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Lees snel verder en ontdekt hoe ook jij de perfecte cappuccino kunt maken.

Wat is een cappuccino eigenlijk?

CappuccinoCappuccino is een Italiaanse koffiebereiding met espresso, melk en melkschuim, oorspronkelijk uit Wenen. In Italië werd de cappuccino uitsluitend bij het ontbijt gedronken, bijvoorbeeld in combinatie met een croissant. In Nederland is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld om ieder moment van de dag een cappuccino te bestellen. Toch zijn er nog steeds koffiesnobs onder ons die vinden dat de cappuccino hoort bij de ochtend.

De beste verhouding voor een perfecte cappuccino

Een cappuccino bestaat uit espresso en melk. Om iets specifieker te zijn: de perfecte traditionele cappuccino bestaat uit 1/3e verse espresso, 1/3e warme (geen kokende!) melk en 1/3e melkschuim. De ideale verhoudingen zijn dus exact gelijk. Ga je spelen met deze verhoudingen, dan mag je kopje koffie misschien wel niet meer de naam cappuccino dragen. Veel barista’s gebruiken volle melk, want daarmee krijg je een perfecte dikke schuimlaag. Maar vooruit, halfvolle of magere melk is ook toegestaan.

Wat is dan dat poeder op een cappuccino? In veel horecagelegenheden ligt er een dun laagje cacao op de schuimlaag, soms in een mooi figuurtje. Eigenlijk is het volgens de Italianen ‘not done’ om cacaopoeder toe te voegen, want dit zou de schuimlaag aantasten. In Italië zul je dus zelden cacao aantreffen op je cappuccino, maar in Nederland en België is het de normaalste zaak van de wereld. Geef zelf toe: dat beetje cacao zorgt er wel voor dat je cappuccino eruit ziet om op te vrete.. uhm, drinken.

Cappuccino maken met een cappuccino machine

Cappuccino maken met de handEen cappuccino maken vergt veel handwerk, omdat de ingrediënten om een andere bereidingswijzen vragen. Een kopje espresso zetten lukt ons natuurlijk wel, maar hoe krijg je dat melkschuim zo luchtig? Een cappuccino apparaat geeft het antwoord. Met een aantal van de beste koffiemachines van 2019 kun je prima een cappuccino maken. Deze machines hebben een stoompijpje, waarmee je melk kunt opschuimen. Dit werkt als volgt: zet eerst een verse espresso en begin dan met het maken van de schuimlaag. Dit doe je met melk in een ander kannetje. Staat je kopje espresso klaar? Giet dan eerst de melk en uiteindelijk het schuim in het kopje en voíla: er staat een vers kopje cappuccino voor je neus. Daarna kan je genieten van je kopje koffie terwijl je bezig bent met betfirst sport.

Hoe maak je cappuccino met melkopschuimer?

Heb je geen chique koffiemachine waarmee je cappuccino’s kan maken? Dan heb je een losse melkopschuimer nodig. Er zijn verschillende soorten melkopschuimers te koop waarmee je die heerlijke schuimlaag lekker snel zelf thuis kan maken. Het maken van de cappuccino is vervolgens even simpel. Zet een vers kopje espresso, giet daarin de melk en uiteindelijk de schuimlaag bovenop. Of je er cacao op strooit, laten we graag aan jou over!

Plaats een reactie