Koffie zetten met een Chemex heeft iets.. magisch. De eerste keer dat ik met een Chemex in aanraking kwam was op het kanaal van mijn favoriete YouTube fotografievlogger Peter McKinnon. Toen ik dat gezien had móest ik er zelf ook een hebben. Het koffiezetten met een Chemex is niet zo makkelijk als op een knopje drukken, alles moet goed afgewogen worden en in een bepaalde volgorde gedaan worden voor de lekkerste koffie. Hieronder leggen we je in 5 stappen uit hoe je een goede kop koffie zet met een Chemex.
Wat heb je nodig?
Je hebt een aantal dingen nodig om met een Chemex aan de slag te gaan.
- De Chemex zelf natuurlijk – verkrijgbaar in verschillende maten
- Goede keuken weegschaal (nauwkeuriger dan 1 gram)
- Koffiefilters
- Goed gemalen koffie of een goede koffiemolen
Stap 1: breng water aan de kook
Zonder kokend of warm water kan je natuurlijk geen koffie zetten. Breng water aan de kook in een ketel op het fornuis of met een waterkoker. Wil je de optimale koffie dan kan je gebruik maken van een waterkoker met instelbare temperatuur. Hiermee kan je er voor zorgen dat het water niet te heet is als je het uitschenkt. Te heet water kan namelijk zorgen voor een bittere smaak aan de koffie. Het is bij sommige bonen dan ook beter om water uit te schenken met een temperatuur van 90 graden. Ook is je Chemex koffie dan net wat sneller drinkbaar natuurlijk. De perfecte waterkoker voor Chemex koffie is de Bonavita Digital Opschenkketel, echter is deze waterkoker wel prijzig, maar als je het goed wilt doen dan is dit dé waterkoker die je moet hebben.
Stap 2: maal de bonen
Goede koffiebonen maken een goede koffie. Voor een optimale Chemex koffie maal je de bonen tussen medium en grof in. Het water moet goed tussen de gemalen koffie door kunnen lopen om zo de smaak optimaal uit de bonen te kunnen trekken. Als je de koffie te fijn maalt kan het water niet weg door de koffie en het filter en loopt het koffiefilter niet door. Experimenteer zelf met de settings van je koffiemolen om tot het lekkerste bakje koffie te komen. Let op, de optimale maalgraad voor Chemex koffie kan per boonsoort verschillen! Zelf gebruik ik de Solis Scala Plus koffiemolen, deze heeft meer dan 15 maalstanden waardoor je helemaal kan finetunen wat het lekkerste kopje koffie oplevert.
Stap 3: vouw en plaats het filter
De meeste filters voor Chemex koffie moet je vouwen. Zorg tijdens het vouwen dat je het filter zo vouwt dat de driedubbele laag van het filter aan de kant met de schenktuit van de Chemex zit. Giet na het plaatsen van het filter wat kokend water door het filter in een ronddraaiende beweging. Op deze manier plakt het filter vast aan het glas. Til de Chemex op met het kokende water er in en draai het wat rond. Hierdoor komt de Chemex mooi op temperatuur en slaat de hete koffie niet om in condens zodra het het koude glas raakt. Giet hierna het warme water weg uit de voor of zijkant van het filter. Het filter kan hiervoor gewoon blijven zitten in de Chemex. TIP: als je het hete water in de kopjes giet waar je de koffie in gaat schenken kan je hiermee de kopjes vast voorverwarmen.
Stap 4: voeg de koffie toe
Voeg nu de koffie die je gemalen hebt toe aan het filter. Als je de Chemex eerst op je keukenweegschaal plaatst kan je precies de hoeveelheden afwegen en krijg je de beste koffie. Zelf gebruik ik hiervoor een Soehnle Attraction Keukenweegschaal. De verhouding voor koffiezetten in de Chemex moet ongeveer 1:15 zijn. Dus voor elke 15 gram water die je toevoegt dien je 1 gram gemalen koffie toe te voegen. In de tabel hieronder kan je de hoeveelheid koffie en water die je nodig hebt vinden.
Stap 5: schenk het water over de koffie
Na alle voorbereidingen is het nu tijd om de koffie te maken. Giet eerst een kleine hoeveelheid water over de gemalen koffie in de Chemex. Meestal ongeveer 1/7 van de totale hoeveelheid water die je uit gaat schenken. Laat dit 30 seconden intrekken, dit zorgt er voor dat de gemalen koffie gaat bloeien en nog beter de smaak kan afgeven. Giet nu langzaam in een draaiende beweging de rest van het water over de gemalen koffie. Giet niet te snel want dan komt de koffie los en kan het water niet goed doorlopen. Laat dit ongeveer 3,4 tot 4 minuten uitlekken en zorg dat de koffiedrab niet droog komt te staan tijdens het schenken. Zo houdt de koffiedrab de juiste temperatuur. Gooi vervolgens het filter en de drab weg en schenk en lekker kopje Chemex koffie uit.
Hoeveelheid koffie en water voor Chemex
Chemex grootte | Hoeveelheid koffie | Totaal water | Eerste keer water |
---|---|---|---|
3-kops Chemex | 25 gr | 375 gr | 40 gr |
6-kops Chemex | 52 gr | 750 gr | 80 gr |
8-kops Chemex | 71 gr | 1.065 gr | 100 gr |
10-kops Chemex | 86 gr | 1.290 gr | 130 gr |
Speel met bovenstaande waarden om wat sterkere of slappere Chemex koffie te krijgen naar je eigen smaak.
Hartstikke bedankt voor de uitleg, koffie zetten met een chemex is even wennen maar het smaakt wel erg lekker!