Maakt de percolator weer een comeback?

Voor de koffieliefhebber onder ons: het zal je vast niet ontgaan zijn, maar de percolator koffie is weer terug van weggeweest. Niet alleen het feit dat deze koffiesoort een bijzonder donkere, complexe smaak heeft, maar ook de unieke bereiding ervan heeft ervoor gezorgd dat de percolator toch echt zijn comeback weer heeft gemaakt. Maar wat is een percolator nou precies? Hoe maak je er de beste koffie mee en welke percolator is het meest geliefd?

 Hoewel de percolator een bekend fenomeen is, kan het zijn dat je er nog niet bekend mee bent. Een percolator is een keukenapparaat om espresso mee te maken en hoewel de eerste percolators uit de 18e eeuw dateren, is de populariteit van de percolator in de jaren 70 gedaald, maar grijpen we er nu steeds vaker weer naar. Maar wat veroorzaakt deze comeback?

Gestage groei in populariteit

De naam ‘percolator’ komt van het woord ‘percoleren’. Percoleren is het geleiden van een oplosbare stof door een poreuze substantie, waardoor de aroma, kleur, werkingen, maar vooral de smaak van de substantie worden opgenomen. Het water in de percolator gaat dus door de gemalen koffie heen om zo de eigenschappen van koffie te krijgen. De smaak en unieke vorming van deze koffie, hebben er dan ook voor gezorgd dat de populariteit ervan opnieuw is toegenomen.

Efficiënt koffiesoort

 De koffie uit een percolator kan gebruikt worden voor het bereiden van verschillende koffievarianten. Zo kan er niet enkel en alleen de simpele kop koffie, zoals wij die kennen, mee worden bereid, maar zet je er ook een lekkere latte of cappuccino mee op tafel. Het recept voor een echt, vers bakje koffie? Maal je koffiebonen in een koffiemolen en maak met de beste percolator een heerlijk bakkie.

De werking van de percolator

 Een percolator bestaat uit drie onderdelen: de onderste kamer, het filterbakje en de bovenste kamer. Vul de onderste kamer met de gewenste hoeveelheid water, laat deze vervolgens gevuld worden met gemalen koffie, wacht tot de espresso opgevangen wordt en voila! Je kunt genieten van een authentiek kopje koffie.

 Voordelen van de percolator

 Naast heerlijk smakende koffie biedt percoleren nog een aantal voordelen. Percoleren is bijvoorbeeld een van de weinige manieren om koffie te zetten zonder stopcontact, waardoor je te allen tijde een lekkere bak koffie kunt bereiden. Een percolator heeft dus geen stroom nodig en wordt doorgaans op het gasfornuis geplaatst. Gezien een percolator op hitte werkt in plaats van op stroom is deze dan ook uitermate geschikt om bijvoorbeeld mee te brengen op je eerstvolgende kampeertrip.

1 gedachte over “Maakt de percolator weer een comeback?”

  1. Hoe moet dat dan straks als we van het gas af zijn? Al gebruik ik hem zelden, mijn percolator doet het uitstekend op een electrisch plaatje.

    Beantwoorden

Plaats een reactie