Top vijf van de duurste koffiebonen ter wereld

Er zit veel verschil in de honderden koffiebonen die overal op de wereld gekweekt worden. De doorsnee koffiedrinker zal niet in iedere soort koffieboon interesse hebben. Echte koffieliefhebbers willen juist graag de meeste exclusieve koffiebonen proeven. Hier hangt wel een prijskaartje aan. Daarom een top vijf van de meeste exclusieve en duurste koffiebonen ter wereld.

5. Sint Helena koffie

Sint Helena is een zeer moeilijk te bereiken eilandje in de Zuidelijke Atlantische Oceaan. Het eilandje heeft bekendheid gekregen doordat Napoleon Bonaparte hier de laatste jaren van zijn leven naartoe werd verbannen. Tot 2015 had het eiland geen luchthaven en was een boot de enigste wijze om het eiland te bereiken. Dit is mede de oorzaak van de hoge prijs van de koffiebonen die op Sint Helena groeien, ongeveer €60,- tot €80,- per pond. In de smaak van de koffie proef je een vleugje citrusvrucht en karamel.

4. Kopi Luwak

Niet de duurste, maar wel de meest bekende exclusieve koffieboon is Kopi Luwak uit Indonesië. Het is vooral het productieproces dat opvallend is. Menigeen die deze koffie wil proeven zal toch eerste even de zorgverzekering vergelijken. De loewak is een Indonesische katachige die de koffiebessen eet. Het vruchtvlees van de bes wordt verteerd, maar de pit, de eigenlijke koffieboon blijft in de darmen intact en komt er met de ontlasting uit. In de darmen krijgt de pit door fermentatie de bekende smaak. De pit wordt schoongemaakt en vervolgens geroosterd. Voor een pond Kopi Luwak koffiebonen betaal je tussen de €150,- en €200,-.

3. Hacienda La Esmeralda

De Hacienda La Esmeralda koffieboon is afkomstig uit Panama en wel van de zijkanten van de berg Mount Baru. De koffie staat bekend om de zeer rijke smaak. Dit heeft tot gevolg gehad dat Hacienda La Esmeralda meerdere keren tot beste koffie ter wereld werd uitgeroepen. Niet voor niets willen echte koffiefanaten deze koffie graag proeven en is de prijs voor een pond van deze koffiebonen gestegen naar €300,- tot €350,-.

2. Finca El Injerto Koffie

De Finca El Injerto koffiebonen zijn klein van formaat en worden op een kleine lokale koffieteler in Guatemala geproduceerd. In Guatemala is dit de beste koffie die je kunt krijgen, maar ook wereldwijd is de populariteit groot. De koffiebonen krijgen hun smaak mede door het speciale en bewerkelijke productieproces. De bonen worden grondig gewassen en tweemaal gebroken. Je moet echt een koffieliefhebber zijn, want je je betaalt tussen de €450,- en €500,- per pond.

1. Black Ivory Koffie

De duurste koffie ter wereld komt uit Thailand. Maar net zoals met de Kopi Luwak koffiebonen uit Indonesië, wil je misschien eerst je zorgverzekering vergelijken voordat je Black Ivory koffie gaat drinken. De koffiebonen worden namelijk gegeten door olifanten en in de maag van de olifant krijgt de koffieboon de bijzondere smaak. Deze koffiebonen zijn zeer schaars en dan moet je toch rekening houden met een prijs van meer dan €500,- voor een pond.

Plaats een reactie