Wat is koffie verkeerd? En waarom heet het zo?

Koffie verkeerd is een geliefde en veel gedronken soort koffie in Nederland. De kop zwarte koffie met veel melk lijkt op een aantal andere koffievarianten, zoals latte macchiato of cappuccino. Wat is precies het verschil? En waarom heet een koffie verkeerd zo? Hoe komt de koffievariant aan de ietwat grappige naam? Lees in dit artikel alles over koffie verkeerd.

Wat is koffie verkeerd?

Koffie verkeerd is zwarte koffie met heel veel melk. Meer melk dan koffie zelfs. In Nederland noemen we hem koffie verkeerd, maar de Fransen hebben er een logischere naam voor: cafe au lait. Dit betekent letterlijk ‘koffie met melk’. In België staat de koffievariatie bekend als Lait Russe. Koffie verkeerd kan gemaakt worden met verse koffie of oploskoffie. De melk die erin gaat is geen koffiemelk, maar ‘gewone’ koemelk. Een vrij simpel kopje koffie dus!

Koffie verkeerd: verhouding koffie en melk

Hoe maak je het perfecte kopje koffie verkeerd? Dat is simpel. Koffie verkeerd bestaat slechts uit twee ingrediënten: zwarte koffie en koemelk. Het gaat bij koffie verkeerd om de verhouding. Sommige bronnen benoemen dat koffie verkeerd minstens voor de helft uit melk hoort te bestaan. Over het algemeen wordt 1/3e koffie en 2/3e melk gezien als de perfecte koffie verkeerd verhouding. Er hoort dus meer melk dan koffie in je kopje te zitten.

Waarom heet een koffie verkeerd zo?

Over de naam koffie verkeerd kun je allerlei grappen maken. Maar waarom heet een koffie verkeerd zo? Het antwoord is simpeler dan je misschien zou denken. Normaal gesproken drink je koffie met een klein beetje melk. Hierbij blijft koffie natuurlijk het belangrijkste ingrediënt. Bij koffie verkeerd is dit omgedraaid: het is in feite geen koffie met melk, maar melk met koffie. Dit is dus eigenlijk helemaal ‘verkeerd’. Het wijkt af van wat ‘normaal’ is en daarom draagt het de naam koffie verkeerd. Toch vinden wij deze koffie nog helemaal niet zo verkeerd.

Verschil tussen koffie verkeerd en latte macchiato

Er zijn meerdere koffievarianten die voor een groot deel bestaan uit melk, zoals bijvoorbeeld latte macchiato of cappuccino. Wat is het verschil tussen deze koffies en de traditionele koffie verkeerd? Dat verschil zit niet alleen in de samenstelling of verhouding van koffie verkeerd, maar voornamelijk in de ingrediënten. Koffie verkeerd heeft traditioneel gezien een basis van gewone zwarte koffie, terwijl veel andere (Italiaanse) koffies opgebouwd worden vanuit een shot espresso. Ook bevatten de latte macchiato en cappuccino melkschuim, terwijl koffie verkeerd alleen gewone koemelk bevat.

Overigens worden alle genoemde koffievarianten per regio op hun eigen traditionele wijze gemaakt. De ingrediënten en verhoudingen kunnen dus per land of provincie verschillen. Zo maakt iedereen zijn kopje koffie op zijn eigen manier. Over smaak valt namelijk niet te twisten! Ook zie je steeds vaker dat horecagelegenheden werken met Italiaanse espressomachines en ook de koffie verkeerd maken op basis van espresso. Zo worden de verschillen tussen een koffie verkeerd, latte macchiato en cappuccino steeds kleiner.

 

1 gedachte over “Wat is koffie verkeerd? En waarom heet het zo?”

  1. Helaas weten veel mensen in de bediening niet eens het verschil tussen een koffie verkeerd en een latte macchiato. Een nadeel van espresso’s is dat ze cholesterolverhogend werken, in tegenstelling tot filterkoffie. Daarom kies ik liever voor koffie verkeerd in plaats van een espresso met opgeschuimde melk. Toch krijg ik meestal een espresso geserveerd als ik een koffie verkeerd bestel. Filterkoffie is allang niet meer hip, maar verdient beter.

    Beantwoorden

Plaats een reactie