Welke koffiemachines worden in de horeca gebruikt?

Je kunt thuis vaak best een lekker kopje koffie zetten, maar als je in de horeca bent dan is de koffie vaak toch van een ander niveau. Wij krijgen regelmatig de vraag welke koffiemachines in de horeca gebruikt worden en wat er zo anders is aan deze machines dan de machines die je voor thuisgebruik aan kan schaffen.

Wat is er anders aan een horeca koffiemachine?

Horeca espresso koffiemachineEen horeca koffiemachine is gemaakt om meer kopjes koffie te zetten dan een koffiemachine voor thuis. Dit zorgt ervoor dat deze machines vaak heel anders in elkaar zitten. Een normaal koffiezetapparaat voor thuis moet meestal rond de 20 tot 50 kopjes koffie schoongemaakt worden. Dit zou voor een horeca koffiemachine natuurlijk erg nadelig zijn.

Daarnaast moet een horeca koffiemachine vaak een hoop meer koffiezetten. Dit heeft een aantal belangrijke effecten op deze machines. De koffiemachine moet namelijk meer water opwarmen en heeft dus vaak een groter thermoblock nodig dan een koffiemachine voor thuis. Hierdoor blijft de temperatuur en consistentie van elk kopje koffie gelijk en de bezoekers tevreden. Daarnaast gaat er vaak meer water door alle leidingen en is de koffiemachine een belangrijk apparaat voor de horecazaak, deze apparaten zijn vaak een stuk degelijker gebouwd dan de koffiemachine voor thuis.

Dit is ook terug te zien in het formaat en de gebruikte materialen van deze koffiemachines. Er zijn vaak veel metalen in deze machines verwerkt en de machines worden door een professioneel bedrijf periodiek onderhouden. Ook is alles makkelijk schoon te maken en dit dient volgens voorschriften te gebeuren.

Volautomaat of espresso machine?

In de meeste horecazaken wordt een van deze twee soorten koffiemachines gebruikt. Een volautomatische koffiemachine voor de horeca zet met één druk op de knop koffie. Net als de meeste koffiezetapparaten die thuis gebruikt worden gaan hier verse bonen in en komt er dus lekkere verse koffie uit. In sommige horecazaken zie je ook horeca espresso machines. Hier moeten de koffiebonen eerst gemalen worden, aangestampt en dan wordt er verse espresso gezet. Met deze espresso kunnen dan weer andere soorten koffie zoals een cappuccino of een americano gemaakt worden.

De volgende keer dat je weer in de horeca bent je afvraagt wat voor koffiemachine ze gebruiken dan heb je hier wat informatie. De meeste horecazaken zijn ook trots op hun koffiemachine, dus vraag ook gerust eens naar de machine en het zal je verbazen hoe veel ze je over de koffiemachines kunnen vertellen.

Plaats een reactie