De lekkerste koffie desserts met visite

Komt de familie altijd doordeweeks of in het weekend op bezoek voor de wedstrijden Eredivisie? Zorg dat je deze koffie desserts klaar hebt staan om iedereen wat lekkers aan te bieden.

Koffie drinken als je net bent opgestaan, aan het einde van een maaltijd of als er visite komt is een traditie in Nederland. Thuis barista’s zijn altijd op zoek naar de lekkerste bonen en de beste koffiezetapparaten.

Koffie en dessert: de geschiedenis

Het lijkt erop dat de Italianen de eer krijgen voor het mixen van koffie met een dessert. Het Italiaanse dessert Tiramisu werd een echte internationale hit in de jaren zeventig en wordt nog steeds volop geserveerd in restaurants. Koffie wordt in vele landen als afsluiting van een maaltijd gedronken en dus is het idee helemaal niet zo gek om het in een dessert te verwerken.

Koffie is misschien wel het ideale ingrediënt voor een toetje. Je kan het verwerken met chocola, vanille, caramel, noten of wat je eigenlijk maar wilt. De koffie voegt een heerlijke smaak toe en versterkt alle andere smaken om zich heen. Dit zijn onze twee lekkerste koffie desserts.

Affogato

De naam klinkt al heel chique. Affogato betekent verdronken. Het is vooral een dessert dat het goed doet bij de ijskoffie drinkers. Een shot amaretto of bicerin doet het dessert ook veel goeds.

Om Affogato te bereiden heb je vanille ijs nodig en een shot verse espresso. Of je liquor toevoegt dan mag je zelf beslissen. Nu komt het moeilijkste: de voorbereiding. Doe het vanille ijs in een kom, glas of beker en giet de espresso erbij en geniet. Zorg dat je goed vanille ijs en een lekkere espresso gebruikt om tot de perfecte Affogato te komen.

Koffie macarons

Macarons zijn al tientallen jaren populair, maar lijken de laatste tijd weer een opmars te maken. Het is een heerlijk klein zoet hapje met verschillende smaken. Wij gaan natuurlijk voor de koffie macaron. Het dessert is glutenvrij en best eenvoudig.

Voor het bereiden van Koffie macarons heb je nodig:

  • 4 eiwitten
  • 1 eetlepel espresso
  • 115 gr gemalen amandelen
  • 75 gram basterdsuiker
  • 225 gram poedersuiker

Klop de eiwitten met de basterdsuiker tot ze stijve pieken vormen. Vervolgens zeef je de poedersuiker en amandelen in een kom en roer je dit langzaam om in het eiwitmengsel. Als laatst voeg je het shot espresso rustig toe en schep je dit in een spuitzak.

Spuit kleine cirkels op een bakplaat met anti aanbak papier. Macarons staan er om bekend om niet heel erg uit te zakken en dus kunnen de cirkels best dicht bij elkaar. Tik de bakplaat op het aanrecht en laat de macarons 20-40 rusten. Zodra ze droog aanvoelen kan je ze bakken in een voorverwarmde oven van 150 graden voor 25 minuten.

Nu kan je de ganache maken. Je hebt nodig 1 eetlepel espresso, snufje zout, 150 gram donkere chocolade en 125 ml room. Verwarm de room, haal van het vuur zodra het begint te koken en voeg de espresso en chocolade toe. Zodra alles een mooi gesmolten geheel is laat je het afkoelen. Schep je ganache op de macarons en genieten maar.

Plaats een reactie