De leukste koffieweetjes op een rijtje

Koffie is super populair en veruit het meest gedronken drankje op de wereld. Jaarlijks worden er maar liefst meer dan 400 miljard kopjes koffie ingeschonken. Daarbij drinken mannen meer koffie dan vrouwen. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu drinken mannen gemiddeld vijf kopjes per dag en vrouwen 3,5. Toch is er nog genoeg dat je nog niet weet over koffie.

 Nr. 2 op meest verhandelde grondstoffen

We drinken dus veel koffie maar wist je ook dat koffie de op één na meest verhandelde grondstof ter wereld is. Olie staat op één maar… Wist je al dat je koffie kunt gebruiken als autobrandstof. Op dit moment is het nog niet echt efficiënt maar grappig is het wel dat koffie dus niet alleen ons lichaam maar ook voertuigen aan kan drijven. Wie weet komt koffie dan nog wel op nummer één.

Meer cafeïne

Wist je koffie met een lichte branding meer cafeïne bevat dan een donker gebrande koffie. Waarschijnlijk dacht je het net andersom. De reden is dat er naarmate de koffie langer geroosterd wordt er meer cafeïne uit de boon wordt gebrand. Eigenlijk werkt het net zo als bij koken met wijn of alcohol.

Ontdekt door een geit

Het verhaal gaat dat de koffie is in de 9e eeuw is ontdekt door een geit. Nou ja eigenlijk de geitenhoeder Kaldi. Hij merkte dat zijn geiten veel energieker werden als ze aan de heldere rode bessen van een bepaalde struik knabbelden. Hij was zo enthousiast dat hij de bessen naar Islamitische monnik in een nabijgelegen klooster bracht. Maar de maar de monnik keurde het gebruik af en wierp de bessen in een brand. De geur die vrijkwam was zo verleidelijk dat de geroosterde bonen snel uit de sintels geharkt werden, vermalen en opgelost in heet water. De eerste koffie dus. Het verhaal is pas in de 16e eeuw opgeschreven dus of het helemaal waar is….

Espressobonen bestaan niet

Een groot misverstand is dat de espressoboon helemaal niet bestaat omdat espresso helemaal geen boon is natuurlijk. Het is een manier van koffiezetten. Om het de consument makkelijker te maken, wordt bij producten wel de omschrijving espresso gebruikt. Denk maar aan producten als chocoladekoffie-espressobonen en espressomelanges. Hierdoor trekken mensen de conclusie dat espresso een boon is.

Nespresso

Eigenlijk is Nespresso niets anders dan lang houdbare gemalen koffie in een kleine aluminium capsule. De Nespresso cups. Van oorsprong hoort het bij een koffiezetsysteem dat is ontwikkeld door Nestlé. De naam Nespresso is afgeleid van de naam van het bedrijf en espresso en is eigenlijk alleen een productnaam. Inmiddels zijn er ook veel andere cups op de markt zoals de Dolce Gusto Cups. En zoals dat gaat in de markt zijn er ook al veel alternatieve cups.

Drie keer illegaal verklaard

De eerste keer was in de 16e eeuw in Mekka. Na dertig jaar van debatten tussen wetenschappers en juristen werd het verbod opgeheven. De tweede keer bande Charles II koffiehuizen in Europa uit in een poging om de rebellie van dat moment de kop in te drukken. In 1677 werd koffie door Frederik de Grote in Duitsland illegaal verklaard. Hij maakte zich zorgen om de economische gevolgen van al het geld dat het land verliet om de populaire koffie te kopen. De smaak van koffie is alleen zo lekker dat het drankje niet meer weg te denken is.

Plaats een reactie