Is koffie het zwarte goud?

Veel mensen drinken het meteen na het opstaan. Wakker worden met een kop koffie. Koffie komt van de koffieplant en de meest bekende landen waar de koffiebonen geoogst worden zijn Colombia, Brazilië, Ethiopië, Kenia en Hawaii.

Arabica en Robusta

In koffieland wordt een onderscheid gemaakt tussen Arabica en Robusta koffiebonen. In kwaliteit springt de Arabica er bovenuit vanwege de sublieme smaak. Het cafeïne gehalte is mild in vergelijking met Robusta koffie. Deze koffie heeft een krachtige bittere smaak. Koffie wordt ook aangeboden als mix tussen de twee soorten.

Koffie gemalen of bonen?

Koffieliefhebbers kopen koffiebonen en malen ze zelf. De bonen worden luchtdicht bewaard om de smaak te behouden. Hetzelfde geldt ook voor gemalen koffie. Een andere manier om koffie te bereiden is de Senseo. De door Douwe Egberts en Philips ontwikkelde machine gebruikt pats. De koffiepats bevatten filterkoffie. Een ander merk maakt in plaats van koffiepads gebruik van capsules. Nespresso kent vele verschillende koffiesmaken voor de espresso, lungo of ristretto.

Brandproces bepaalt smaak

De smaak van koffie wordt ook bepaald door de wijze van branden. Hoe langer het brandingsproces hoe krachtiger de smaak. Donkere bonen zijn dan ook geschikt voor een espresso. De licht gebrande variant is juist geschikt voor filterkoffie. Filterkoffie wordt ook wel ‘slow coffee’ genoemd. Door de komst van de Senseo is filterkoffie wat uit de gratie geraakt. We kiezen voor een vers kopje koffie in plaats van koffie die warm gehouden wordt op een warmhoudplaatje.

Koffieapparaten genoeg te kiezen

Rest nog het koffieapparaat. Want naast de juiste koffiemaling en de temperatuur bepaalt de machine de koffie. In de meeste huishoudens staat er een koffiecupmachine of een koffiepadmachine. Het vervangt het filterkoffieapparaat. Meer professioneel zijn de volautomatische espressomachines en de halfautomatische Pistonmachine. Zonder machine koffie zetten? Met de Cafetière of percolator kan het ook al is het tijdrovend.

Koffiedrinken is een rustmomentje. Een cappuccino voor de ochtend, een lungo in de middag en een espresso voor na het avondeten.

Plaats een reactie