Waar moet je op letten om goede koffiebonen te kopen?

Goede koffie is van een aantal zaken afhankelijk. De belangrijkste is hierbij de koffieboon. Er spelen uiteraard ook nog andere factoren mee om de perfecte kop koffie te zetten. Denk hierbij aan de temperatuur van het water, de afstelling van de maalgraad en de druk van het koffiezetapparaat. Maar alles staat of valt met goede koffiebonen. Maar hoe kies je nu goede koffiebonen uit als je in de winkel of online je koffiebonen uitzoekt?

Verse bonen

Een zeer belangrijke factor is hoe vers de koffiebonen zijn. hoe korter er zit tussen het branden van de boon totdat jij je koffie zet hoe meer smaak er aan de koffie zit. Koffiebonen verliezen namelijk hun smaak na enige tijd en dit proces wordt versneld door vocht (wat zich ook gewoon in de lucht kan bevinden) en licht. Hoe langer je koffiebonen dus open staan hoe minder smaak er aan zit. Hierdoor zijn bij goede koffiemachines ook de bonenreservoirs voorzien van Uv werende materialen, zodat er geen zonlicht bij de koffiebonen in je apparaat kan komen.

Manier van branden van de koffiebonen

Het is belangrijk dat de koffiebonen op de juiste manier gebrand worden. Vroeger werden bonen vaak te lang of op te hoge temperaturen gebrand, waardoor je bittere koffie krijgt zonder de heerlijke aroma’s die goede koffiebonen kunnen hebben. Onze voorkeur gaat uit naar bonen die gebrand zijn volgens het slow roast principe. Een van de merken die hun koffiebonen op deze manier branden is Medellin Secret. Hierdoor is de kwaliteit van de koffie goed te controleren en zul je merken dat je allerlei bijzondere smaken in je koffie kunt proeven. Sommige koffiebonen hebben zelfs een fruitige afdronk als de bonen op de juiste manier zijn gebrand.

Let ook op de prijs

De prijs van koffiebonen is te vergelijken met die van een goede wijn. Meestal zijn de allergoedkoopste niet de meest smaakvolle. Maar ook de duurste koffiebonen hoeven niet per se goed te zijn of bij jou in de smaak te vallen. Meestal kan je tussen de € 4 en € 10 euro per zak koffiebonen (meestal 250 gram) al een hele goede koffie kopen. Kleinere verpakkingen hebben ook het voordeel dat de koffie minder lang open hoeft te staan en dus zijn smaak beter behouden wordt.

Persoonlijke smaak

Als laatste noot is ook je persoonlijke smaak erg belangrijk bij het uitzoeken van de juiste koffieboon voor jou. Wat jij persoonlijk lekker vindt kan iemand anders totaal niet lekker vinden en andersom. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook een hoop koffiebarretjes waar je verschillende soorten bonen kan testen voordat je tot aanschaf over gaat. Ook zien we steeds meer proefpakketten zodat je eerst kan proeven of de koffieboon die je wil aanschaffen bij jouw persoonlijke smaak past.

Plaats een reactie