Pistonmachines of automatische espressomachines: welke te kiezen?

De Senseo, een hype in de beginjaren van deze eeuw, is alweer verdwenen. Nederlanders willen weer kwaliteitsvolle koffie en zijn bereid om daarvoor te investeren in een goed toestel. Niet zomaar een koffiezetapparaat maar een uitgebouwde espressomachine. We willen zelf barista spelen en ons trakteren op een heerlijk kopje koffie thuis. Binnen de espressomachines kan je drie soorten onderscheiden: de bekende koffiecupmachines, zeg maar de Nespresso-apparaten die vrij goedkoop zijn en heel gebruiksvriendelijk, en de professionele toestellen waartoe de pistonmachines en de volautomaten behoren. Welk kies je?

Het verschil tussen een pistonmachine en een volautomaat

Een pistonmachine of halfautomaat vraagt om enkele handelingen zelf uit te voeren om een voortreffelijke espresso te maken. Je moet het filterbakje vullen met koffie of een pad, de koffie gelijkmatig verdelen door ze aan te stampen en als het water is doorgelopen, de koffie uit de filterdrager verwijderen, de filterdrager schoonmaken en hem weer in de machine draaien. Koffiebars zweren bij een pistonmachine. Als beste pistonmachine komt Sage The Barista Express SES875 uit de bus. Deze haal je in huis voor zo’n 600 euro.

Bij een volautomaat stel je de sterkte van de koffie en de hoeveelheid melk in met enkele drukken op de knop en hoef je verder niets te doen.

Voordelen en nadelen van een pistonmachine

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een pistonmachine. Een belangrijke is dat de kwaliteit van de toestellen doorgaans beter dan die van volautomaten. Ze gaan jaren mee.

Met een pistonmachine haal je de barista in jou naar boven. Misschien is het in het begin wat klungelen maar na even te oefenen maak jij zelf de voor jou perfecte espresso. Er zijn honderden recepten op basis van espresso om uit te proberen, gaande van Frambozenijskoffie tot Tiramisu Lucherino. Zo blijf je plezier beleven aan het ambacht van espresso maken met een pistonmachine. Bovendien ziet een pistonmachine er veel mooier uit in de keuken dat een volautomaat. Nadelen zijn dat je wel wat kennis en ervaring nodig hebt, het langer duurt om je espresso te maken en er veel onderhoud aan is.

Voordelen en nadelen van een volautomaat

Zoals de naam het zegt gebeurt bij de volautomaat alles automatisch. Je zal deze toestellen vaak aantreffen in hotels en kantoren. Een volautomaat maakt snel kwaliteitsvolle koffie. Met één druk op de knop heb je je koffie naar keuze. Je kan hem immers gemakkelijk aanpassen aan je eigen smaak en vaak zelfs gebruikersprofielen instellen. De koffiebonen zijn altijd vers gemalen en ook automatische specialiteiten met melk zijn mogelijk. Volautomaten zijn gebruiksvriendelijk en proper. Geen gedoe met gemorste koffieresten of water. Helaas hebben ze veel en duur onderhoud nodig. De schoonmaakprogramma’s geven automatisch aan wanneer het onderhoud moet gebeuren. Zo wordt regelmatig gevraagd de filter vervangen, of het apparaat te reinigen en te ontkalken met speciale tabletten, te koop bij de fabrikant.

Welke espressomachine nu de voorkeur heeft, hangt af van je persoonlijke wensen. Om af en toe een kopje koffie te drinken, is een volautomaat wel een dure investering maar wil je snel, lekkere koffie met één druk op de knop dan is het die investering jou misschien wel waard. Wil je echt werk maken van je koffie, je erin verdiepen en het ambacht beheersen dan is de pistonmachine een logische keuze.

Plaats een reactie