Waar komen koffiebonen vandaan?

Dagelijks drinken we met zijn allen behoorlijk wat kopjes koffie. Maar waar komt deze koffie nou eigenlijk vandaan? De koffiebonen kennen we allemaal wel, maar hoe komt het dat dit zo’n lekker drankje kan worden? In deze blog gaan we proberen zo veel mogelijk vragen over de herkomst van de koffieboon te beantwoorden.

Landen waar koffiebonen groeien

Allereerst is het handig om te weten waar de koffiebonen geteeld worden. De belangrijkste landen waar koffiebonen groeien liggen allemaal in Afrika, Zuid-Amerika, India en Indonesië. Al deze landen liggen onder de evenaar in een warm klimaat. Mocht u de koffieplantages een willen bezoeken om het proces echt mee te maken, kunt u dat in vele landen doen, bijvoorbeeld in Kenia. Vergeet niet een visum Kenia aan te vragen voordat u op reis gaat. In de volgende landen worden de koffiebonen geteeld:

Koffielanden in Afrika

  • Kenia
  • Ethiopië

Koffielanden in Zuid-Amerika

  • Brazilië
  • Colombia
  • Costa Rica
  • Guatemala
  • Nicaragua
  • Peru

Koffielanden in Azië

  • India
  • Vietnam
  • Indonesië

Wat is een koffieboon eigenlijk?

Een koffieboon heeft zijn naam te danken aan de vorm, maar eigenlijk is het helemaal geen ‘boon’. Aan een koffieplant groeien namelijk steenvruchten. Dit zijn vruchten met een dikke harde pit en een dun laagje vruchtvlees. De pit (eigenlijk zaad) is wat wij een koffieboon noemen. Koffiebonen zijn dus simpelweg zaden van de koffieplant.

Koffiebonen: hoe zijn ze ontdekt?

Koffie werd waarschijnlijk door de mens ontdekt in het Koninkrijk Kaffa, nu Ethiopië. Er bestaan allerlei legenden over het ontdekken van koffie. Een bekende legende gaat over een herder genaamd Kaldi. Zijn geiten aten bessen van de koffieplant en werden daar opgewonden van. De beste man vond dit interessant en ging aan de slag met de bessen. Hij kookte ze vruchten en maakte er een drankje van. Het resultaat was een bittere drank die zorgde voor een gevoel van voldoening. Ook had het invloed op de helderheid van de geest. Een ander verhaal gaat over een geestelijke die naar de woestijn werd verbannen en bijna omkwam van de honger. Het enige wat hij had was koffieplanten en vanwege het weinige vruchtvlees besloot hij de bessen te koken tot een drankje. De waarheid? We zullen het nooit zeker weten.

Van koffieboon tot koffie

De vruchten aan de koffieplant moeten ongeveer acht maanden rijpen voordat ze geplukt kunnen worden. Ze verkleuren dan van groen naar rood. Na het plukken van de bessen volgt er een uitgebreid proces. We hebben geprobeerd dit proces simpel te beschrijven in 4 stappen:

Stap 1. het natte proces

De bessen gaan in een bassin met water. De rijpe bessen zinken en de onrijpe bessen blijven drijven. De onrijpe bessen worden eruit geschept. Bij de rijpe bessen wordt het vruchtvlees verwijderd, door ze onder water door een rooster heen te persen. De pitten worden vervolgens in een machine geborsteld totdat al het vruchtvlees is verwijderd.

Stap 2. het droge proces

De pitten (koffiebonen) worden gedroogd in de zon. Meestal liggen ze op de grond of op een tafel. Elke paar uur worden ze omgeroerd. De koffiebonen worden droog, maar mogen ook niet té droog worden. Dit komt heel nauw. Soms gebruikt men speciale ovens om de koffiebonen te drogen om zo tijd te besparen.

Stap 3. selecteren & mengen

Nu de bonen droog zijn worden ze nog een keer geborsteld om ze vrij te maken van de laatste ongewenste laagjes. Daarna worden ze gesorteerd op basis van kwaliteit en gemengd. Bij het mengen ontstaat er een bepaalde smaak die door de jaren heen constant is. Zo weet de klant wat hij kan verwachten en welke prijs de koffiebonen waard zijn.

Stap 4. branden & verpakken

De volgende stap is koffiebranden. In een speciale oven worden de koffiebonen, met een beetje olie, geroosterd totdat ze de juiste kleur hebben. Na het branden wordt een deel van de gebrande bonen ongemalen verpakt en een ander deel gemalen en vacuüm verpakt. Zo worden ze geleverd aan winkels.

Koffiebonen cafeïnevrij maken

Koffie bevat van nature cafeïne. Er bestaan verschillende chemische processen om koffie cafeïnevrij te maken. Dit proces noemen we cafeïne-extractie en wordt uitgevoerd op ongebrande bonen. Het is onmogelijk om écht alle cafeïne uit de koffiebonen te halen; er blijft altijd een heel klein beetje achter. Wettelijk gezien mag je koffie cafeïnevrij noemen als koffie minder dan 0,1% cafeïne bevat op de droge stof.

Sinds wanneer drinken we koffie?

Koffie is niet alleen populair in Nederland of in westerse landen. In veel verschillende culturen genieten mensen dagelijks van koffie. De smaak van koffiebonen is van nature bitter en lichtelijk zuur. Daarom wordt koffie vaak gemaakt met melk of suiker. In Nederland word koffie gedronken sinds de 17e eeuw. Toen nog door een klein groepje mensen, want het was een exotische en exclusieve drank. In de 18e eeuw daalden de prijzen en werd de drank populairder. Ook ontstonden er koffiehuizen waar mensen naartoe gingen voor een lekker kopje koffie. In ongeveer 1750 werd koffie volksdrank nummer 1.

 

Plaats een reactie