Bijzondere koffie

Als je graag een kopje koffie drinkt, weet je een goede koffiesoort vast te waarderen. Niet alleen thuis wil je dan een lekker kopje koffiedrinken, maar ook buiten de deur sla je liever een slechte bak koffie over. Liever geen koffie, dan een koffie die niet te drinken is, is dan vaak het motto.

Verschillende soorten

Net zoals een wijnliefhebber zijn voorkeur heeft voor wijn van bepaalde druiven, kan de koffieliefhebber een voorkeur hebben voor een bepaalde bonensoort. De een heeft liever een Arabica en de ander gaat al glimlachen bij de geur van een kopje koffie dat gezet is met Robusta koffiebonen. Of misschien wil jij liever een blend van deze twee?

Een kopje goud?

Er zijn speciale koffiesoorten die de koffie-expert laten kwijlen. Wat dacht je van de Kopi Luwak koffie? Deze koffie kost rustig tussen de 90 en 450 euro per 500 gram. Ze noemen deze uit Indonesiƫ afkomstige koffie niet voor niets de kaviaar onder de koffiesoorten. Dan is er ook nog de Hawaiiaanse Kona koffie, ook goed voor 34 dollar per pond. Helaas zit er door de schaarste aan Kona meestal in de zak maar 10 procent aan Kona koffie, de andere 90 procent bestaat uit andere koffiesoorten.

Unieke bonen

Er zijn ook plekken waar je de hoofdprijs betaalt voor alleen een kopje koffie. Wat dacht je van de Black Ivory Coffee Company met zijn speciale koffie van Arabica bonen? Deze koffie wordt gemaakt door dieren in te zetten, in dit geval olifanten, waardoor de koffie een speciale smaak krijgt. De koffie wordt getrokken uit olifantenkeutels. Er zijn maar weinig bonen beschikbaar en dat betekent dat je ongeveer 50 dollar betaalt voor een kopje koffie van deze bonen.

Koffie onder de hamer

Op veilingen wordt er voor bepaalde koffiebonen soms flink geboden. Zo bood de Australische koffie-expert Jason Kew een enorm bedrag voor de bonensoort Esmeralda Geisha Canas Verdes Natural. Na een hevige veilingslag moest hij voor deze bonen uit de hooglanden van Panama 50.000 euro neertellen voor 45 kilogram. Mensen werden in staat gesteld om een kopje koffie van deze bonen te proeven voor ongeveer 40 euro per kopje. Volgens Jason Kew was het de prijs meer dan waard.

Manier van zetten

De meeste mensen zullen nooit een dergelijk bedrag voor een kopje koffie betalen. Alhoewel veel mensen wel degelijk het verschil proeven tussen een lekker en een minder lekker kopje koffie. Natuurlijk speelt ook de manier waarop de koffie wordt gezet een rol. Het is net zoals met energieleveranciers. Ze leveren allemaal energie, maar de manier waarop en voor welke prijs maakt wel dat je een bepaalde voorkeur voor een energieleverancier hebt. Met koffie is dat ook zo. Je kunt nog zulke dure bonen kopen, maar als je de koffie niet goed zet, dan gaat die ultieme smaak zeker verloren.

Plaats een reactie