Bijzondere weetjes over koffie

Koffie is niet meer weg te denken uit de dagelijkse routine van talloze mensen. Koffie hoort er gewoon bij, thuis, op ons werk en als we erop uit trekken. Waar de Engelsen niet zonder hun bakje thee kunnen, zijn (onder andere) Nederlanders verzot op hun bakje koffie. Koffiedrinken is een mooie gelegenheid om bij te kletsen, maar koffie is ook een leuk onderwerp om over te praten. Koffie is namelijk een van de bekendste drankjes ter wereld. Daarom wordt er ook zo veel over koffie gesproken. En dat heeft wat bijzondere weetjes opgeleverd.

Hoeveel koffie wordt er gedronken?

Wist je dat in Nederland het meeste aantal kopjes koffie per persoon gedronken wordt? Het gemiddelde ligt op 2,4 kopjes koffie per dag. Wereldwijd worden dagelijks ongeveer 2,25 miljard koppen koffie gedronken. Waarschijnlijk zijn dat over het algemeen vrij betaalbare kopjes koffie en niet de koffie die van koffiebonen wordt gemaakt die wel 1.000 euro per kilo kosten. Dat klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het bestaat echt. Deze koffie wordt gemaakt met uitwerpselen van olifanten, Dat leidt tot een smaak die gerust bijzonder genoemd mag worden.

Bonen of vrucht?

Wist je dat koffiebonen eigenlijk helemaal geen bonen zijn? Het zijn eigenlijk de pitten van een vrucht. Het is dus hoe dan ook een natuurlijk product en als je koffie met mate drinkt, is het ook zeker niet ongezond. Koffie heeft het meeste effect op je productiviteit tussen half tien en half twaalf. Daarom kan het helemaal geen kwaad om bij de koffiemachine op het werk lekker met elkaar een kopje koffie te drinken. Het is goed voor de verstandhouding met je collega’s en je wordt er nog productief van ook.

‘Magische’ koffie

Wist je dat koffie ook je bloedsomloop stimuleert? Ook dat is dus een nuttige bijwerking van koffie. En volgens sommigen helpt koffie ook nog eens om vet te verbranden. Koffie was aan het eind van de 17de eeuw een zeer exclusieve-  en mysterieuze drank. Sommige mensen dachten zelfs dat koffie magische krachten had, hier is ook het ‘koffiedikkijken’ uit ontstaan. Waar het woord koffie vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Koffie én café zijn enigszins terug te herleiden naar het Turkse woord ‘kahve’ en het Arabische woord ‘qahwa’. Het woord ‘qahwa’ betekent ook wijn.

Koffie en energie

Wist je dat koffie energie geeft? Maar wist je ook dat als je acht jaar, zeven maanden en zes dagen zou schreeuwen, je genoeg energie opwekt om één kopje koffie op te warmen? Denk daar maar eens over na als je kopje koffie zet. De manier waarop koffie wordt gezet is ook voor iedereen verschillend. Waar de een nog zweert bij water koken en dat op de koffie in een filter gieten, ziet de ander koffie zetten meer als een manier van kunst maken. In de Siphon Bar van the Blue Bottle Cafe in New York en San Francisco wordt er gebruik gemaakt van traditioneel vacuüm brouwen. Dit wordt gedaan in bolvormige gestapelde glazen globes die door halogeenwarmte worden aangedreven en waar bamboo stokken worden gebruikt om te de koffie 45 tot 60 seconden handmatig te roeren.

Thuis koffie zetten

Wist je dat je thuis kunt besparen op koffiezetten? Thuis gebruiken we meestal de gewone filterapparaten, koffiezetmachines voor cups of half- of volautomatische espressomachines. Een gemiddeld koffiezetapparaat verbruikt ongeveer 850 watt per jaar. Het is altijd verstandig om bij de aanschaf even naar het gemiddelde stroomverbruik te kijken, soms kun je hierdoor flink op je energiekosten besparen. Overstappen met energie kan een betere oplossing zijn om te besparen op je kopje koffie. Dit kan soms een behoorlijk voordeel opleveren en daar kun je dan weer een lekker extra kopje koffie van drinken.

Plaats een reactie