De beste koffie tips voor elke thuisbarista

Als thuisbarista ben je elke dag op zoek naar de beste kop koffie thuis. Je probeert zo nu en dan nieuwe koffiebonen en stelt deze af op je machine. Maar je loopt misschien tegen een aantal problemen aan, zoals het zetten van een normale kop koffie, het opschuimen van je melk of het zetten van een romige espresso. Dit zijn veel voorkomende problemen, met gelukkig vaak ook simpele oplossingen. Wij geven je de beste koffie tips voor elke thuisbarista. Zo geniet je elke dag van de beste koffie thuis.

Je zet alleen espresso’s met een espressomachine

Dit klinkt misschien verwarrend, maar met een espressomachine zet je geen zwarte koffie zoals veel Nederlanders dit graag drinken, je zet espresso’s. Met deze espresso’s kun je natuurlijk andere koffiedranken maken, zoals een zwarte koffie. Zorg ervoor dat je bonenmaler goed afgesteld staat, zodat de espresso er perfect uitkomt. Dik, romig en de perfecte verhouding tussen zuren, suikers en bitters. Als je deze espresso dan langer laten doorlopen (45 – 60 seconden), krijg je een lungo. Dit lijkt al meer op een zwarte koffie, maar het nadeel hiervan is dat je de smaken van de espresso compleet uit hun verband trekt. Een lungo is daarom over het algemeen een stuk bitterder. Wil je echt een lekkere “gewone” zwarte koffie zetten? Zet dan een een long black of americano. Deze maak je door een dubbele espresso te zetten en deze naar smaak aan te lengen met water.

De perfecte espresso zet je zo

Zoals je hierboven leest is het noodzakelijk dat je bonenmaler goed afgesteld staat om de perfecte espresso te zetten. Maar, de perfecte espresso hangt af van een heleboel factoren. Je wil zoveel mogelijk factoren zo consistent mogelijk houden. Het aandrukken van de gemalen koffie, het bewaren van je koffie en de grootte van je filterbakje zijn variabelen die de smaak van de espresso kunnen veranderen. Daarnaast is dus de maling van je espressoboon én de hoeveelheid ook ontzettend belangrijk. Maar geen paniek, door alle variabelen zo consistent mogelijk te houden is het zetten van een goede espresso helemaal niet zo moeilijk. Kies ten eerste een boon die je lekker lijkt en doe alleen wat je die dag gebruikt aan koffiebonen in de bonenmaler. Zet vervolgens je eerste dubbele espresso. Verander niks aan de afstellingen, maar kijk eerst hoe de espresso uit de machine komt en proef hem daarna. Vind je de espresso erg zuur smaken? Dan liep hij waarschijnlijk te snel door. Dit los je op door meer gemalen koffie toe te voegen of de maler fijner af te stellen. Smaakt de koffie bitter? Dan liep de espresso waarschijnlijk te langzaam door. Maal de koffie dan iets grover of voeg minder gemalen koffie toe. Pas niet meer dan één factor per keer aan, dan wordt het achterhalen van wat de smaak heeft veranderd erg lastig.

Is dit nou allemaal abracadabra voor je? Je kunt ook alles eenvoudig op je eigen machine leren tijdens een barista workshop bij jou thuis.

Melk opschuimen als een pro

Melk opschuimen is een vak apart. Het perfecte melkschuim bevat geen grote bellen en heeft een volle romige smaak. Volle melk is dan ook de beste melksoort om mee op te schuimen. Je hebt tegenwoordig veel verschillende barista melksoorten in de supermarkt, maar dat is met volle melk niet noodzakelijk. Kies bij een plantaardige melksoort wel voor een barista variant. Hier zijn zuurteregelaars en vetten aan toegevoegd zodat het beter opschuimt. Volle melk bevat dit al van nature.

Melk opschuimen leer je door veel te doen. De belangrijkste tip die we je hier kunnen geven is je melk altijd in een kolk te laten draaien tijdens het opschuimen. Zo gaan grote luchtbellen kapot en mengen de eiwitten, vetten en luchtmoleculen. Krijg je de techniek niet onder de knie? Dan is een latte art workshop misschien wel iets voor jou!

Plaats een reactie