De opkomst van cafeïnevrije koffie

Nederlanders houden wel van een kopje koffie. Of eigenlijk: bijzonder veel. Wist je dat Nederland in de top 5 staat van landen die de meeste koffie importeren? Dat is opmerkelijk, zeker voor zo’n klein landje. We drinken deze koffie voornamelijk thuis en op ons werk. Er is in Nederland geen kantoor of werkplek te bedenken waar geen koffieautomaat staat. We drinken koffie voornamelijk vanwege de smaak, maar vooral vanwege de cafeïne. Opmerkelijk is dan ook de opkomst van cafeïnevrije koffie. Hoe komt dat? En hoe wordt het gemaakt? Dat lees je hier.

Waarom cafeïnevrije koffie?

Wellicht herken je dit: je hebt een inkakker na de lunch en je pakt er een kopje koffie bij. Al snel ben je weer productief! Toch drinken ook veel mensen cafeïnevrije koffie. Waarom is dat? Er zijn mensen die simpelweg geen (of weinig) cafeïne kunnen verdragen. Als je dan toch de smaak van koffie kunt waarderen, dan is een cafeïnevrije variant een goede oplossing. Daarnaast drinken bijvoorbeeld zwangere vrouwen vaak cafeïnevrije koffie omdat een teveel aan cafeïne nadelige gevolgen kan hebben voor de zwangerschap.

Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?

Zoals je wellicht weet worden koffiebonen eerst gebrand voordat je ze kunt gebruiken om koffie van te zetten. Als je een kopje cafeïnevrije koffie wilt zetten wordt eerst de cafeïne uit de bonen onttrokken voordat ze worden geroosterd. Daar zijn meerdere methodes voor. De meest gebruikte (en veilige methode) is de koffiebonen weken in water. Dit klinkt bijna te eenvoudig om waar te zijn, maar toch is het zo. Door de ongebrande koffiebonen te weken in water lost de cafeïne op in het water. Daarna bestaat het water dus uit cafeïnevrije koffiebonen en cafeïne in het water. De volgende stap is om simpelweg het water te filteren om de cafeïnevrije koffiebonen over te houden. Daarna worden de koffiebonen geroosterd. Een gedeelte hiervan kan direct worden verkocht, maar veel koffie wordt eerst gemalen tot filterkoffie. Filtermaling is nu eenmaal nog steeds één van de meest populaire manieren om koffie te zetten. Een kleiner gedeelte wordt verkocht als espressomaling. Liefhebbers van espresso kopen overigens veel vaker ongemalen bonen om deze vervolgens zelf te malen.

Niet 100% cafeïnevrij

Let er op dat decafé nooit voor de volle 100% vrij is van cafeïne. Het proces om de cafeïne van de boon te scheiden is goed, maar niet volledig. Er kan altijd een restje overblijven. Als je echt zeker wilt weten dat je niets aan cafeïne binnen wilt krijgen, drink dan ook geen decaf. Als je cafeïnevrije koffie drinkt om jouw cafeïne inname te beperken, bijvoorbeeld vanwege een zwangerschap, dan is een kopje van dit type koffie prima.

Plaats een reactie