DIY: Zo zet je zelf thuis de lekkerste koffie

Niet alleen op kantoor drink je de lekkerste de koffie, dat kun je ook thuis. Koffie drinken doen we in Nederland al jaren, en door de tijd heen zijn er ook steeds meer manieren ontstaan om zelf een lekker kopje koffie te zetten. We hebben de beste manieren om koffie te zetten verzameld en op een rijtje gezet. Zelfs als je niet in het bezit van een koffiezetapparaat bent, kun je nog een lekker bakje koffie zetten.

Thuis koffie zetten

Je buurman komt even langs, of je ontvangt vrienden en familie. Tussen al die gasten zitten mensen die graag een kopje koffie lusten. Je wilt graag bekend staan als die gastheer of gastvrouw die de lekkerste koffie van allemaal zet. Met een koffiezetapparaat kun je best een goed kopje koffie zetten. Bijvoorbeeld doe gefilterd water of bronwater in het reservoir te plaatsen. Er zijn ook apparaten die een filtermandje hebben. Zo hoef je geen papieren filters te gebruiken.

Als je een koffiezetapparaat met een filterhouder hebt, kun je een papieren filter gebruiken. Daarna doe je de gemalen koffie in het filter. Deze filtermaling is redelijk grof. Hoe fijner de maling, hoe sneller de koffie oplost. Koffie uit een koffiezetapparaat heeft een flinke doorlooptijd. Daarom kun je beter een grovere korrel gebruiken. De beste verhoudingen zijn als volgt; neem een eetlepel gemalen koffie per kopje. Bij sterke koffie mag je de hoeveelheid verdubbelen. Je kunt ook zelf de koffiebonen malen, zodat je koffie nog lekkerder wordt.

Schuif dan het filter op zijn plek of sluit de deksel. Zet het koffiezetapparaat aan en wacht totdat de koffie is gezet. Je kunt in de tussentijd gerust even televisie kijken of een online weddenschap leggen. Zo zijn er websites met alle weddenschappen op sport info op één plek. Als het apparaat klaar is met het zetten van de koffie, zet je het apparaat uit en gooi je de koffieresten weg. Het kopje koffie kun je gewoon zwart serveren, maar je kunt het ook zoeter maken door er melk, suiker of room aan toe te voegen.

Koffie zetten zonder koffiezetapparaat

Je hebt niet altijd een koffiezetapparaat nodig om de lekkerste koffie te zetten. Je kunt hetzelfde resultaat bereiken door een filter op een mok te zetten. Gebruik een cafetière of zet koffie met behulp van een mok en een theedoek.

Tips bij het thuis zetten van koffie

Ten slotte hebben we nog wat tips voor de beste smaak van jouw kopje koffie. Het beste kun je de bonen bewaren zoals dat op de verpakking staat voorgeschreven. De bonen blijven ongeveer een week goed. Gebruik bij filterkoffie altijd een filter van goede kwaliteit. Slechte koffiefilters kunnen de smaak negatief beïnvloeden. Gebruik bij filterkoffie ook alleen water of bronwater. Je kunt eventueel ook kraanwater gebruiken, maar dan kun je de kraan het best even een paar seconden laten lopen.

De temperatuur van het water moet correct zijn. Daarom is een temperatuur tussen de 91 en 97 graden de beste temperatuur. Als de temperatuur niet op orde is, wordt de koffie vaak te bitter en smaakt deze minder lekker.

1 gedachte over “DIY: Zo zet je zelf thuis de lekkerste koffie”

  1. Wat een leuk en informerend artikel over hoe je zelf het perfecte kopje koffie zet. Koffie is inmiddels het meest gedronken drankje in Nederland en daarom is een gedetailleerde uitleg over het zelf maken erg handig. Groetjes, Felix

    Beantwoorden

Plaats een reactie