Hoe kies je de beste koffiebonen?

Er zijn enorm veel soorten koffiebonen te krijgen van verschillende merken, soorten en smaken. En voor iedere koffieboon is een liefhebber te vinden. Hieronder geven we je een aantal tips waar je op kan letten bij de aankoop van de beste koffiebonen. Natuurlijk is een groot deel afhankelijk van smaak, dus veel proeven en je eigen smaak ontdekken is ook erg belangrijk. Gelukkig zie je op steeds meer plekken leuke koffietentjes opduiken waar je koffie kunt drinken en de koffiebonen ook direct kunt kopen. Zo weet je vooraf al een beetje wat voor koffie bonen je in huis haalt.

Kies de roast die bij jou past

Er zijn eigenlijk drie soorten roasted koffiebonen te krijgen: licht, medium en donker. Bij een donkerdere roast zijn minder smaken overgebleven na het roasten. Wil je de meeste smaak? Kies dan een lichte of medium roast koffieboon. Probeer ook zeker eens de verschillen te proeven.

Koop zo vers mogelijke koffiebonen

Zodra koffiebonen gebrand zijn dan begint de smaak al weg te ebben. Hoe langer je wacht, hoe minder smaak de bonen hebben. Hierdoor zie je ook vaak dat koffiemolens luchtdicht afgesloten en UV-beschermde koffiebonen houders hebben. Let dus op de branddatum bij de aankoop van je koffiebonen, deze staat altijd op de zak vermeld. Hoe korter het geleden is dat de bonen gebrand zijn, hoe meer smaak er nog aan de koffiebonen zit.

Verschillende soorten koffiebonen

Koffiebonen zijn verkrijgbaar in drie soorten, Arabica, Robusta en een blend van de twee. Aribica heeft vaak een wat betere smaak (fruitigere smaken), bevat minder cafeïne en antioxidanten. Deze koffiebonen zijn vaak wel duurder dan de Robusta bonen of een blend. Robusta bonen hebben namelijk een wat bitterdere smaak en bevatten meer cafeïne. Blend koffiebonen zijn vaak goed geschikt voor espressomachines en bestaan meestal uit een mix van 80% Arabica en 20% Robusta. Vaak worden voor een blend tussen de 2 en 4 soorten koffiebonen gebruikt.

Let op het keurmerk

Specialty Coffee associationEr is een label op de markt genaamd “Specialty Coffee”. Dit label is opgericht door de Specialty Coffee Association (SCA).  Zij waarborgen de kwaliteit van koffiebonen over de hele wereld.  Koffiebonen met het als Specialty Coffee keurmerk voldoen aan zeer strenge eisen. Van alle koffie die op de wereld gemaakt wordt voldoet maar 10% aan deze strenge eisen. Specialty Coffee is dus altijd een goede kwaliteit koffieboon, of deze aan jouw smaken voldoet is natuurlijk nog de vraag omdat smaak erg persoonlijk is. Daarnaast kost een kilo koffiebonen met dit keurmerk al snel meer dan € 20,-. Het kost wat, maar dan heb je ook wel goede koffiebonen!

Kijk naar de prijs

Goede koffie is vaak duurder dan slechte koffie. Dit gaat echter niet altijd op, sommige dure koffiesoorten zijn overpriced. Van de duurdere koffiesoorten zijn vaak wel proefpakketjes te krijgen waardoor je vooraf kunt bepalen of deze koffiebonen de duurdere prijs voor jou waard zijn.

Hopelijk hebben we je met bovenstaande informatie voorzien van de nodige handvatten om de juiste koffiebonen te kiezen. We horen ook graag in de reacties wat jouw favoriete koffiebonen zijn of dat jij nog aanvullende tips hebt die we in het artikel kunnen verwerken!

Plaats een reactie