Hoe kies je een koffiezetapparaat die past bij jouw levensstijl?

Een koffiezetapparaat is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Niets is zo lekker als vroeg in de ochtend een goede bak koffie zetten thuis om zodoende de dag zo goed mogelijk te kunnen beginnen. De juiste koffiezetter kiezen kan echter een aardige klus zijn. Wanneer je een winkel binnenloopt of in een webshop kijkt is er enorm veel keuze, en dat kan nog wel eens overweldigend zijn. Maar geen zorgen, we gaan je hier alles vertellen over hoe je het beste product uit kunt kiezen, voor heerlijke koffie die goed bij jou past!

Welk soort koffiezetapparaat past het beste bij mij?

Nederlanders behoren tot de grootste koffiedrinkers ter wereld. Daarom vinden we een goed koffiezetapparaat in huis of op kantoor essentieel. Omdat er zoveel koffie wordt gedronken is er qua apparaten meer dan voldoende keuze. Maar hoe kies je nu precies het beste soort apparaat, en waar moet je allemaal op letten als je dit doet?

Belangrijke factoren om te overwegen

Voordat je een goede keuze kunt maken voor een koffiezetapparaat dat bij je past, zul je rekening moeten houden met meerdere factoren. Deze bepalen samen wat voor soort machine het beste bij jou en de rest van je huishouden past. Zorg er daarom voor dat je goed nadenkt over de volgende punten, want deze kunnen je vertellen welke koffiemaker het meest geschikt is.

Functies

Als je alleenstaand bent en graag van een gewone kop zwarte koffie houdt, heb je geen machine met allerlei bijzondere functionaliteiten nodig. Een eenvoudige filterapparaat zal in dat geval meer dan voldoende zijn. Ben je echter gek op een goede espresso, macchiato of ristretto, of varieer je graag met allerlei soorten koffiebonen? Dan is een apparaat met wat meer functies eerder de juiste keuze.

Aantal koffiedrinkers

Het is goed om te weten over wat voor capaciteit jouw toekomstige koffiezetapparaat moet beschikken. Worden er tientallen kopjes per dag gezet, bijvoorbeeld omdat er veel mensen in huis wonen of je het apparaat ergens anders wilt gebruiken, dan heb je vaak een ander soort koffiemachine nodig dan wanneer het meer voor jou alleen bedoeld is. Denk daarom van tevoren goed na over hoeveel mensen het koffiezetapparaat zullen gaan gebruiken.

Formaat

koffiemakerVoordat er een koffiemaker wordt aangeschaft, is het belangrijk om te weten waar deze precies geplaatst gaat worden. Afhankelijk van het product wat je uiteindelijk gaat kiezen, heb je genoeg ruimte nodig om het kwijt te kunnen. Daarnaast moet een dergelijke machine op een makkelijke plaats staan, zodat iedereen er goed bij kan en het geen andere apparaten in de weg staat. Dat zal in de meeste gevallen betekenen dat er een plekje in de keuken wordt gezocht of hier in de buurt.

Verschillende soorten koffiezetapparaten

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten koffiezetapparaten. Eigenlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Maar niemand wil natuurlijk teveel betalen voor allemaal functies die vervolgens niet gebruikt worden. Probeer daarom altijd voor een apparaat te kiezen dat goed past bij je behoeften en de hoeveelheid koffie die er wordt gedronken. Hieronder zie je een overzicht van de meest bekende soorten koffiezetapparaten.

Filterapparaat

Een filterapparaat gebruiken om koffie te zetten heeft verschillende voordelen. Dat is dan ook de reden dat de meeste mensen, zeker thuis, hier vaak voor kiezen. Filterkoffie is namelijk minder prijzig dan bonen en je kunt snel en makkelijk een bak koffie zetten. Ook deze apparaten zelf zijn vaak goedkoper dan andere alternatieven. De echte koffieliefhebbers zullen dit echter beargumenteren met dat gemalen koffie wel een stuk minder vers is. en een minder sterke en authentieke smaak heeft.

Volautomaat

Wanneer je een beetje op zoek bent naar het beste van twee uitersten, is een volautomaat een prachtige oplossing. Deze biedt hetzelfde soort gebruiksgemak als een filterapparaat. maar wel koffie die een stuk verser is. Volautomaten zijn wat luxere apparaten die een ingebouwde bonenmaler hebben, zodat je eigenlijk de bonen alleen maar bij hoeft te vullen. Daarbij zijn er vaak meerdere interessante extra opties. Wel moet het apparaat goed onderhouden en grondig gereinigd worden, vaak minstens eens per maand.

Machine met cups of pads

Een aantal jaren geleden begonnen apparaten met cups en pads ineens aan een opmars. Sindsdien zijn ze eigenlijk niet meer van het toneel verdwenen. Als gebruiker kun je er gemakkelijk allerlei verschillende soorten koffie mee zetten, en dat gaat nog snel ook. Een klein nadeel is echter dat pads en cups vaak relatief duur zijn.

Pistonmachine

PistonmachineEen pistonmachine is een ideaal koffiezetapparaat voor de thuisbarista! Het is wel wat prijziger dan veel andere soorten apparaten. In ruil daarvoor krijg je echter veel meer functies en kun je van begin af aan bepalen hoe je jouw ideale kopje koffie wilt gaan brouwen, of daar langzaamaan naartoe werken.

Conclusie

De keuze voor het juiste koffiezetapparaat is niet altijd even makkelijk. Er zijn veel dingen waar je op moet letten en aan moet denken. De gemiddelde Nederlander is een echte koffieliefhebber, wat als voordeel heeft dat er hier ontzettend veel soorten apparaten zijn om uit te kiezen, Kortom, je kunt het eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt, en dat is fijn om te weten als je een perfect bakkie om de dag mee te beginnen belangrijk vindt. Zet je echter net zo lief een makkelijke kop filterkoffie, dan zijn er ook meer dan genoeg apparaten te krijgen die in deze behoefte voorzien.

Plaats een reactie