Koffie zetten met een Aeropress, koffie in een handomdraai

Er zijn ontelbaar veel manieren om koffie te zetten. Een simpele maar doeltreffende methode is koffiezetten met een Aeropress. Met het simpele systeem heb je binnen no time een fijn bakje koffie of espresso voor je neus staan. Lees in dit artikel hoe je koffiezet met een Aeropress, waar je op moet letten en hoe de Aeropress filters een belangrijke rol spelen.

Wat is een Aeropress?

De Aeropress is een handzaam apparaatje dat bestaat uit verschillende onderdelen: een bovenkant, onderkant, filter en een aantal handige tools. Het plastic apparaatje ziet er simpel uit en dat is hij ook. De techniek van de Aeropress is niet alleen simpel, maar ook vrij geniaal. Het apparaat bestaat uit twee cilinders die in elkaar passen. Eén daarvan heeft een flexibele luchtdichte afsluiting, waardoor hetzelfde idee ontstaat als bij een injectiespuit. Hoe je op die manier koffiezet lees je hieronder.

De Aeropress is compact en handzaam en je hebt er geen elektriciteit voor nodig. Hij is dus ook erg geschikt om mee te nemen voor onderweg of op de camping. Met een Aeropress maak je koffie voor één kopje tegelijk.

Koffiezetten met een Aeropress

Met een Aeropress zet je koffie in een handomdraai. Er zijn twee methodes om koffie te zetten met een Aeropress: de traditionele methode en de inverted methode. Lees hieronder hoe je met beide methodes koffiezet met een Aeropress.

Wat heb je nodig?

– een Aeropress
– Aeropress filters (metalen of papieren)
– gemalen verse koffie
– heet water (92 tot 96 graden Celsius)
– stopwatch of timer – deze zit meestal op je smartphone
– een mok

De traditionele methode

We beginnen met de meest logische en simpele methode om koffie te zetten met een Aeropress: de traditionele methode. Dit is de methode die in principe de basis vormt:

Stap 1. Plaats de Aeropress filter in de houder en maak het een beetje nat. Schroef daarna de houder met filter op de Aeropress.
Stap 2. Plaats de onderkant van de Aeropress, met het filter naar beneden, op een mok. Zorg dat dit stevig staat.
Stap 3. Vul de Aeropress nu met gemalen koffie.
Stap 4. Schenk een klein beetje warm water op de koffie om het te laten opwellen. Komen er wat druppels water door het filter heen? Dat is heel normaal; er is niks aan de hand.
Stap 5. Wacht ongeveer 30 seconden en schenk daarna meer water bij, totdat er 250 ml in zit.
Stap 6. Zet de bovenkant van de Aeropress erop. Er ontstaat nu een vacuüm.
Stap 7. Wacht ongeveer 30 tot 60 seconden. Let op! Niet langer dan dat!
Stap 8. Duwt de bovenkant naar beneden zodat deze in de onderkant schuift en het water via de koffie en het filter naar beneden duwt, in de mok. Probeer dit binnen 30 tot 45 seconden uit te voeren.

Let op! Je moet best wat kracht zetten om de Aeropress naar beneden te duwen. Doe dit daarom voorzichtig en gecontroleerd.

De inverted methode

Een andere methode om koffie te zetten met een Aeropress is de inverted methode. Deze lijkt aardig op de traditionele methode, maar zoals de naam al doet vermoeden draai je het apparaat om. Wil je koffiezetten met een Aeropress via de inverted methode? Volg dan dit stappenplan:

Stap 1. Zet de bovenkant van de Aeropress op de onderkant; duw ze ongeveer een centimeter in elkaar. Draai de Aeropress daarna om, zodat het gedeelte waar de filter op moet bovenop staat.
Stap 2. Staat de Aeropress stevig? Dan vul je de bovenkant met koffie.
Stap 3. Schenk er een kleine hoeveelheid warm water op en laten het opwellen.
Stap 4. Wacht ongeveer 30 seconden en schenk daarna meer water bij, totdat er 250 ml in zit.
Stap 5. Roer het brouwsel stevig door.
Stap 6. Schroef het filter erop en wacht 30 tot 60 seconden. Let op! Niet langer dan 1 minuut!
Stap 7. Draai de Aeropress om en zet hem op een mok.
Stap 8. Duw op de bovenkant zodat het water via de koffie en het filter in de mok belandt. Probeer dit in ongeveer 30 tot 45 seconden uit te voeren; niet te langzaam en niet te snel.

En voilà, er staat een heerlijk kopje koffie voor je klaar! Makkelijker en sneller kan haast niet. Tijdens het wachten op je koffie check je normaal je mail, berichten of speel je een spelletje bij een online casino. Met deze koffiezetmethode kan je dan doen terwijl je geniet van je bakje koffie en niet meer tijdens het wachten!

Aeropress metalen filters vs. papieren filters

Ga je koffiezetten met een Aeropress dan heb je speciale Aeropress filters nodig. Meestal gebruikt men simpele en goedkope papieren Aeropress filters. Deze koop je vaak met meerdere tegelijk. Daarnaast zijn er ook metalen Aeropress filters te koop. Vanwege het materiaal zijn de metalen filters natuurlijk iets duurder, maar ze zijn wel herbruikbaar. De Aeropress metalen filters zijn sterk en glad, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Omdat je ze niet na elk kopje koffie weg hoeft te gooien zijn ze ook nog eens een stuk beter voor het milieu.

Plaats een reactie