Koffie zetten met een mokkapot (espressopotje)

Koffie maken zonder koffiezetapparaat? Dat kan met een mokkapot, ook wel espressopotje genoemd. Via een simpele techniek maak je in een handomdraai heerlijke koffie, direct op het vuur. Wat is een mokkapot en hoe werkt het precies? Kun je er alleen espresso mee zetten? Lees hier meer over het karakteristieke metalen koffiepotje.

Wat is een mokkapot?

Mokkapotje met kopjeEen mokkapot is te herkennen aan zijn typische achthoekige vorm en is altijd gemaakt van metaal. Meestal is de mokkapot van aluminium, maar er bestaan ook varianten van staal. Het potje is in 1933 bedacht door Italiaan Alfonso Bialetti. De mokkapotjes die je vandaag de dag kunt kopen zijn dan ook vrijwel altijd van het merk Bialetti Moka Express.

De mokkapot wordt ook wel espressopotje genoemd, maar eigenlijk is dit niet helemaal correct. Met een mokkapot kun je namelijk ‘gewoon’ koffie zetten. Natuurlijk kun je een espressomaling gebruiken, maar het cremalaagje wat je uit de espressomachine krijgt ontbreekt dan. Toch kan een espresso uit een espressopotje aardig in de buurt komen van dat lekkere kopje dat je gewend bent. Zo is de mokkapot een goedkoop alternatief voor een espressomachine.

Hoe werkt een mokkapot?

De mokkapot bestaat uit een waterreservoir (onderkant) en opvangbakje (bovenkant). Daar tussenin zit een filter voor de gemalen koffie. De techniek van een mokkapot is gebaseerd op die van een wasmachine. Het is eigenlijk heel simpel: heet water wordt onder druk door gemalen koffie geperst en omhoog gedrukt. De koffie komt vanzelf terecht in het bovenste bakje.

Koffie zetten met een mokkapot in 7 stappen

Stap 1. Zorg dat je een niet al te fijne koffiemaling hebt. Kies voor een goed merk, anders heb je kans dat je koffie te bitter wordt.
Stap 2. Vul het water tot net onder het overdrukventiel. Gebruik hiervoor zacht en vers water.
Stap 3. Vul het filter met gemalen koffie. Let op! Druk het nĂ­et aan!
Stap 4. Strijk de gemalen koffie af met je vinder. De koffie moet exact gelijk zijn aan de bovenkant van het filter.
Stap 5. Draai de mokkapot stevig dicht – er komt zo meteen een hoge druk op te staan.
Stap 6. Zet de mokkapot op het vuur op een niet te hoge stand.
Stap 7. De koffie komt omhoog en de bovenkant van de mokkapot stroomt vanzelf vol. Haal de mokkapot direct van het vuur als je koffie klaar is, anders wordt het te bitter.

Verschil tussen een mokkapot en een Percolator

In de volksmond wordt een mokkapot vaak een ‘percolator’ genoemd. Eigenlijk klopt dit niet. Een percolator is namelijk slechts een potje met een zeef. Bij een percolator sijpelt de koffie naar beneden door middel van zwaartekracht. Een mokkapot werkt juist andersom: vanwege de druk stroomt het water – via de filter met gemalen koffie – naar boven. Waarom staan de mokkapotjes van Bialetti Moka Express dan soms toch op een website onder de naam ‘percolator’? Tja, dat is waarschijnlijk zo neergezet omdat mensen op die manier zoeken naar het apparaatje. Toch heet het echt een mokkapot of espressopotje.

Plaats een reactie