Op vakantie… En mijn koffie dan?

Als we op vakantie gaan, wordt de behoefte aan koffie niet minder. Sterker nog, er is niets zo prettig als op je gemak op je vakantieadres lekker te genieten van een heerlijk geurend bakje koffie. In sommige landen is de koffie misschien zelfs nog wel lekkerder dan thuis, maar niet overal word je vrolijk van wat je voorgeschoteld krijgt.

Te slap of te sterk

In de Verenigde Staten vinden wij Nederlanders de koffie vaak veel te slap en in Turkije schrikken we meestal van de sterkte van de koffie. Ergens anders vinden we de koffie te duur en daar vinden we weer dat we te weinig krijgen. Niet overal wordt de koffie zoals thuis gedronken, dus soms is het handig om te zorgen dat je in je vakantieverblijf een eigen bakje koffie kan zetten. Vaak moet je dan een beetje improviseren, maar met de juiste spullen om koffie te zetten kom je een eind.

Drink koffie zoals de locals doen

Natuurlijk is het ook de moeite waard om eens koffie te drinken zoals de locals doen, tenslotte ben je op vakantie. In Italië zou dat best eens kunnen bevallen. In de ochtend drink je hier een heerlijke cappuccino en de hele dag door kun je terecht voor een smaakvolle espresso aan de bar. Wel staand drinken, dat hoort nu eenmaal zo. In Frankrijk drinken ze ‘s morgens café au lait uit een grote mok. Lekker croissantje erbij en smullen maar. Koffie in Spanje wordt gedronken bij het ontbijt en na de siësta, waarschijnlijk om even goed wakker te worden.

Koffie mee op vakantie

Als je met de auto op vakantie gaat, eventueel met caravan, tent of de camper, dan kun je zeker makkelijk je eigen koffie meenemen. Dat kunnen je favoriete cups zijn of desnoods die smaakvolle bonen. Natuurlijk is het wel zo dat je vaak toch iets beperkter bent op vakantie, niet alleen qua bagageruimte, maar ook soms wat de stroom aangaat. Soms kan de espressomachine, volautomaat of cupmachine gewoon niet mee of kun je hem ter plekke niet gebruiken. In zo’n geval moet je soms terugvallen op koffie zetten met de ouderwetse fluitketel of dat welbekende aluminium potje wat je in het zuiden zo vaak tegenkomt, namelijk de percolator. De percolator is ideaal voor diegene die van een sterke koffie houdt. Wil je de koffie wat slapper? Dan kun je hem beter zetten met een filter en heet water. Deze filtermethode is zelfs door de barista opnieuw ontdekt.

Voor de echte koffiefreak

Als je een echte koffiefreak bent, is het dus belangrijk dat je goed voorbereid op vakantie gaat. Het is dus niet alleen meer kijken of je de goedkoopste autoverzekering hebt die alles dekt tijdens een vakantie, of de reispapieren in orde zijn en of je zwemkleding en je tandenborstel in je koffer zit. De echte koffieliefhebber heeft ook alles bij zich om een heerlijk bakje koffie te zetten op het vakantieadres.

Plaats een reactie